Main menu

Kom och musta dina äpplen eller päron. Glädjen är stor då trädgårdens skörd förpackas i flytande form, och det är ju så gott. Bag-in-box lösningen är praktisk med ett års hållbarhet i rumstemperatur. Ni får egen etikett, vilket också visat sig bli en bra ge-bort present. Det ni inte vill ha själva köper jag gärna av er för 3kr/kg. Passerar ni 80kg dras också startavgiften av, även om ni tar en mindre del själva. 
 
En pressning tar som minst 50kg (ca 25 liter), som mest 120kg (ca 60 liter). Hela processen från äpple till pastöriserad must tar 1,5-2h. Frukt med stötskador, prickar, skorv och annat går fint att musta. Vi mustar inte frukt från djurhagar, hål i skalet (från insekter/andra djur) eller med röta. Frukten är mogen då kärnorna är bruna och den smakar gott. Vi undviker övermogen frukt, det vet man då den är mjölig i köttet. Det ska knastra till när man biter i äpplet för att musten ska bli bra.
 
 
Hur går det till?
1. Boka en tid i bokningssystemet, från och med 1 sept och framåt.
2. Ni börjar själva med att väga in frukten. Hos oss eller hemma. Kom gärna med den i papperskassar, de är enkla för oss att hantera. 
3. Frukten tvättas, krossas och pressas hos oss.
4. Därefter går den till pastörisering. Hettas upp till 72grader, tappas sedan upp på bag in box.
 
Ni kan lämna av frukten kvällen innan, tidigt på morgonen(märk varje påse noga), eller så kommer ni strax innan er tid om ni vill vara med under mustningen. Det är både roligt och gott. Ta på er oömma kläder och skor som tål att bli våta.
 
------------------------------------
 
Pris 
Råmust 12kr/l (Ta med egna kärl)
Pastöriserad 23kr/l inkl. bag-in-box förpackningen
Allting betalas på plats hos oss, via Swish eller kontokort.
 
Min.vikt 50kg. Startavgift på 50kr vid volymer under 80kg. 
För varje liter must krävs det ungefär 2kg frukt.
 
Plats
Kålsgårdsgatan 10, Västra Ämtervik
 
 
 
Har du någon fråga eller fundering?
Ring Bibbi Kringlund på 0708-65 42 64